نوشته شده توسط : admin

مقدمه ای بر سیگنال های دیجیتال و گیت های منطقی

الکترونیک دیجیتال ستون فقرات سیستم های محاسباتی، مخابراتی و اتوماسیون مدرن را تشکیل می دهد. الکترونیک دیجیتال در هسته خود با سیگنال ها و مدارهایی سر و کار دارد که با استفاده از مقادیر گسسته و باینری (0 و 1) برای نمایش اطلاعات عمل می کنند. در این مقاله، معنای دیجیتال در زمینه الکترونیک را بررسی خواهیم کرد و برخی از اجزای اساسی که به نام گیت های منطقی شناخته می شوند را معرفی خواهیم کرد.

دیجیتال چیست؟

 

مقایسه سیگنال آنالوگ و دیجیتال

در قلمرو الکترونیک، اصطلاح «دیجیتال» به نمایش و تغییر اطلاعات با استفاده از مقادیر گسسته و کوانتیزه اشاره دارد. برخلاف سیگنال‌های آنالوگ که به‌طور پیوسته در محدوده‌ای از مقادیر تغییر می‌کنند، سیگنال‌های دیجیتال با سطوح یا حالت‌های گسسته مشخص می‌شوند که معمولاً با ارقام دودویی (بیت‌ها) نشان داده می‌شوند: صفر و یک . به عبارتی یک سیگنال دیجیتال یا یک است و یا صفر

ویژگی های سیگنال های دیجیتال:

سطوح گسسته:

سیگنال های دیجیتال دارای سطوح یا حالت های گسسته هستند، مانند بالا (1) و پایین (0)، روشن (1) و خاموش (0)، یا درست (1) و نادرست (0).

ایمنی در برابر نویز:

سیگنال های دیجیتال در مقایسه با سیگنال های آنالوگ کمتر در معرض نویز و تداخل هستند، زیرا فقط باید بین دو سطح گسسته تمایز قائل شوند.

سهولت پردازش:

سیگنال های دیجیتال را می توان به راحتی با استفاده از مدارها و الگوریتم های منطقی دیجیتال پردازش، تغییر و انتقال داد و عملیات و محاسبات پیچیده را ممکن می سازد.

مقدمه ای بر Logic Gates:

گیت های منطقی پایه و بنیان اساسی در مدارهای دیجیتال هستند که وظیفه اجرای عملیات منطقی روی سیگنال های دیجیتال ورودی را برای تولید سیگنال های خروجی بر اساس قوانین از پیش تعریف شده دارند. انواع مختلفی از گیت های منطقی وجود دارد که هر کدام عملکرد و جدول حقیقی منحصر به فرد خود را دارند. برخی از گیت های منطقی رایج عبارتند از:

گیت های دیجیتال

گیت BUFFER :
بافر  نوعی گیت منطقی دیجیتال است که برای تقویت و جداسازی سیگنال های دیجیتال عمل می کند. برخلاف گیت های منطقی دیگر مانند AND، OR و NOT که عملیات منطقی خاصی را روی سیگنال های ورودی انجام می دهند، یک بافر به سادگی سیگنال ورودی را بدون هیچ تغییری به خروجی می دهد.

گیت AND:

AND تنها زمانی خروجی بالایی (1) تولید می کند که همه ورودی های آن بالا (1) باشند.

گیت OR:

OR خروجی بالایی (1) تولید می کند که هر یک از ورودی های آن بالا (1) باشد.

گیت NOT (اینورتر):

NOT یک خروجی معکوس تولید می کند، که در آن خروجی یک است (1) اگر ورودی صفر باشد (0) و بالعکس.

گیت NAND:

NAND خروجی صفر (0) را تنها زمانی تولید می کند که همه ورودی های آن یگ (1) باشند و به عنوان معکوس گیت AND عمل می کند.

گیت NOR:

NOR در صورتی که هر یک از ورودی های آن یک (1) باشد خروجی صفر (0) تولید می کند که به عنوان معکوس گیت OR عمل می کند.

گیت XOR (Exclusive OR):

XOR در صورتی که ورودی های آن متفاوت باشد خروجی یک (1) و اگر ورودی های آن یکسان باشد خروجی صفر (0) تولید می کند.

گیت XNOR:
گیت XNOR، مخفف «NOR انحصاری»، یک گیت منطقی دیجیتال است که تنها زمانی خروجی یک (1) تولید می کند که هر دو ورودی آن یکسان باشند (هر دو یک یا هر دو صفر). به عبارتی دیگر، این گیت مکمل منطقی  XOR (Exclusive OR) را انجام می دهد.

http://makeiot.samenblog.com/



:: برچسب‌ها: دیجیتال چیست , ,
:: بازدید از این مطلب : 125
|
امتیاز مطلب : 228
|
تعداد امتیازدهندگان : 67
|
مجموع امتیاز : 67
تاریخ انتشار : چهار شنبه 26 ارديبهشت 1403 | نظرات ()
نوشته شده توسط : admin

یک پروژه الکترونیک مجموعه وسیعی از  بررسی ها و تلاش ها را در بر می گیرد، از ساخت یک مدار ساده  الکترونیک و نمونه های اولیه آن گرفته تا سیستم ها و اختراعات پیشرفته و  پیچیده. همگی در ذات خود ،  شامل  مراحلی نظیر طراحی، ساخت و  قطعات دستگاه ها برای حل یک مشکل، برآورده کردن یک نیاز یا یک خواسته  پایه گزاری گردیده اند . در این مقاله، ماهیت پروژه های الکترونیکی، اهمیت آنها و چگونگی تعریف موثر آنها را بررسی خواهیم کرد.

 

تعریف پروژه الکترونیک:

 

یک پروژه الکترونیکی را می توان به عنوان یک تلاش برنامه ریزی شده شامل استفاده از اصول و اجزای الکترونیکی برای ایجاد یک دستگاه  ، یک سیستم یا نمونه اولیه کاربردی تعریف کرد. که معمولاً شامل عناصر کلیدی زیر است:

عناصر کلیدی یک پروژه

 

هدف:

هر پروژه الکترونیکی با یک هدف مشخص و  روشن آغاز می شود. چه برای ساخت یک فلاشر LED ساده یا طراحی سنسور دما  یا توسعه یک سیستم ارتباطی بی سیم، مسیر و محدوده پروژه را باید مشخص نمود.جهت اجرای بهینه این مورد بنظر میرسد که باید تحقیق و مطالعه کافی در زمینه آن هدف خاص را داشته باشیم

قطعات:

 

پروژه های الکترونیکی شامل انتخاب و ادغام قطعات الکترونیکی مانند مقاومت ها، خازن ها، ترانزیستورها، میکروکنترلرها، حسگرها و محرک ها هستند. این مولفه ها بلوک ها و اجرای ساختمانی پروژه را تشکیل می دهند و عملکرد آن را تعیین می کنند.

 

طراحی مدار:

 

طراحی مدار یکی از جنبه‌های حیاتی پروژه‌های الکترونیکی است که شامل ایجاد شماتیک‌ها و طرح‌بندی‌ها برای اتصال اجزا و دستیابی به عملکرد مطلوب است. چه  بخواهید طراحی یک مدار پایه بر  روی برد برد انجام دهید و جه بخواهید مدار را یا توسعه و تهیه  یک PCB سفارشی (برد مدار چاپی) به انجتم برسانید  برنامه ریزی دقیق یک امر ضروری و مهم  است.

 

ساخت:

 

زمانی که طراحی مدار نهایی شد، مرحله بعدی ساخت است. این مورد شامل مونتاژ فیزیکی قطعات بر اساس طراحی، اتصالات لحیم کاری، و اطمینان از سیم کشی و عایق مناسب برای جلوگیری از اتصال کوتاه و  یا خرابی است.

 

تست و اشکال زدایی:

 

تست و اشکال زدایی بخش جدایی ناپذیر چرخه حیات پروژه الکترونیکی است. این شامل بررسی عملکرد مدار، شناسایی و حل هر گونه مشکل یا خطا و اطمینان از برآورده شدن پروژه با الزامات پیش بینی شده است.

مستندسازی مراحل اجرای پروژه:

 

جمع آوری و مستندسازی پروژه الکترونیکی برای امکان بررسی مجدد و عیب‌یابی ضروری است. این مورد شامل نگهداری سوابق فرآیند طراحی، مشخصات قطعات، نمودارهای مدار، نتایج آزمایش و هرگونه تغییری است که در طول پروژه انجام شده است.

 

اهمیت پروژه های الکترونیکی:

 

پروژه های الکترونیکی چندین هدف مهم را دنبال می کنند و ارزش قابل توجهی دارند:

 

یادگیری و توسعه مهارت:

 

پروژه های الکترونیکی تجربه عملی و فرصت هایی را برای یادگیری و توسعه مهارت در الکترونیک، طراحی مدار، برنامه نویسی و حل مسئله فراهم می کنند.

 

نوآوری و خلاقیت:

 

پروژه های الکترونیکی نوآوری و خلاقیت را تقویت می کنند و به افراد امکان می دهد ایده های جدید را کشف کنند، با امکانات و فناوری های جدید تست و آزمایش کنند و راه حل های جدیدی برای مشکلات دنیای واقعی کشف و بکار گیرند

 

کاربرد عملی:

 

پروژه های الکترونیکی کاربردهای عملی در حوزه های مختلف از جمله آموزش، پژوهش، صنعت و فعالیت های سرگرمی دارند. آنها می توانند به توسعه دستگاه ها، سیستم ها و نمونه های اولیه کارا با امکانات جدید منجر شوند.

 

منبع : مجله الکترونیک

 

https://users.sussex.ac.uk/~tj86/electronics-and-internet-of-things.html

https://canvas.donga.edu.vn/eportfolios/3438/Electronics_and_Internet_of_Things/

https://portal.uaptc.edu/ICS/Campus_Life/Campus_Groups/Student_Life/Discussion.jnz?portlet=Forums&screen=PostView&screenType=change&id=9429bb05-1043-4cbf-a2d3-24f2baab79d5

https://www.colcampus.com/courses/94543/pages/electronics-and-internet-of-things

 



:: برچسب‌ها: پروژه الکترونیک ,
:: بازدید از این مطلب : 228
|
امتیاز مطلب : 288
|
تعداد امتیازدهندگان : 86
|
مجموع امتیاز : 86
تاریخ انتشار : یک شنبه 16 ارديبهشت 1403 | نظرات ()